Жена ми работи на половин работен ден (4 часа) при почасово изчисляване на работното време. На стената в социалната им стая има цитати от КТ, които не знам дали още са актуални. Там пише, че непрекъсната дневна почивка от 30 мин се дава само на смените над 6 часа. Жена ми редовно я планират на 6,5 часа с 30 мин. почивка. Това нормално ли е, при положение, че нейния договор е на 4 часа и не би трябвало да кара смени по-дълги от 6 часа?
 Да попитам и за седмичното работно време: В цитата на стената пише, че максималното седмично работно време не трябва да е повече от уговореното по договор дневно работно време умножено по 7, като под седмица се разбира всеки 7 последователни дни. Т.е.  4 часа х 7 = 28 часа, а в графика за времето от 04.05 до 10.05 тя има 5 работни дни х 6,5 часа с почивките, изваждайки почивките остават чисти 30 работни часа. Ако това е нарушение, кого трябва да информираме за да се коригира графика?
 Благодаря предварително на тези, които ми отговорят.
 Благодаря на всички за отговорите!

П.П. Странно нещо е българското законодателство...
 Съгласно последните изменения от10.2023 г в КТ, споменатата алинея вече е под номер 6
Приятелката ми работи в Лидл на половин работен ден. Днес са ги уведомили, че от 1.март се увеличава допустимото работно време за хората, работещи на непълен работен ден (4/6 часа). В Лидл формирането на работната заплата е на база сумирано работно време. До момента работещите на непълен работен ден (4/6 часа) можеха да бъдат планирани максимум на 6/9 часа.
С въвеждането на тази промяна, техните смени стават до максимум 11,5 часа на ден (включително почивката). Седмичния лимит остава непроменен, съответно 27,5/41 часа.
 Това не е ли нарушение на КТ, след като член 142, алинея 4 гласи:
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп., бр. 52 от 2004 г.) Максималната продължителност на
работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като
продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време.
  При посещение на регионалния мениджър в магазин на Лидл е забелязал опашка на една от касите, обслужвана от сезонно наета касиерка. Издал заповед всички касиерки от филиала да работят прави през цялата смяна от 8 часа (отнема столовете от всички каси).
 Това нормално ли е, или въпросния регионален менджър е превишил правата си?  Магазинерките зареждат стоката прави, но те се движат, но да те вържат неподвижно прав 8 часа на едно място ми прилича на непозволено наказание.
Моля за мнение.

П.П. В момента заповедта е отменена и столовете са върнати на касите.
 Възможно ли е (и законно) планираните работни часове за седмицата да бъдат повече от планираните работни часове общо?
 Разбрах, не е нормално, но е позволено. Благодаря още веднъж!
 Ситуацията продължава да е същата, но поне изработените в повече часове ги заплащат. Имам друг въпрос към знаещите - графика на работещите на СИРВ трябва ли да се спазва, или е "плаващ"? Например по график днес приятелката ми трябва да работи 4 часа, но в края на работното й време й казват, че трябва да остане още час, след което променят графика и записват, че днес е планирана на 5 часа. Друг случай, по график е на 6 часа, а я карат да си тръгне час по-рано и отново променят постфактум графика, за да не излезе, че си е тръгнала един час преди края на работното й време. Въпроса ми е, нормално ли е графика да се променя според нуждите на магазина и то буквално в последния момент?
Благодаря, bobo!
Дано да не ставам досаден, но тук пишете, че трябва да има направен график за целия период на СРВ, този период за ЛИДЛ е 4 месеца, а график има за 2, максимум 3 седмици напред. Това нормално ли е?
Благодаря още веднъж! Засега ще изчакам да мине 4-месечния период и пак ще пиша ако е с повече часове.
Не знам дали може да се планират повече часове, но управителя го прави защото вероятно никой не му търси сметка. Имат регионален мениджър (който е приятел с управителя), имат и мениджър продажби, имат и "доверено лице", което е доверено на ръководството, а не на работниците.  Уведомени срещу подпис ли? Смях! Днес тя трябваше да е от 10 на работа, а й позвъниха да отиде в 8:30. 4-месечния период приключва в края на октомври, като до сега е изработила над 20 часа извънредно, а до края на периода часовете вероятно ще са над 30. Писах на горещата линия на Лидл, от София са направили забележка на регионалния управител, който дори не си е направил труда да уведоми управителя на филиала, защото продължава да я планира на повече часове от договора, който е постоянен на 4 часа. Дали да не напиша едно писмо на централата на Лидл в Германия, ако сте сигурни, че има нарушения?
Благодаря на Lila и bobo за отговорите. График има само за една, максимум две седмици напред, Не трябва ли да има график на работното време за целия месец? Графика се изработва от управителя и не подлежи нито на коментар, нито на подпис от работещите. Често се случва да е планирана да работи примерно 6 часа, а да я задържат още 15-20 минути, понякога остава още малко след като се е чекирала за да помогне на тези, които не са си свършили работата навреме.
СИРВ се изчислява на 4 месеца, като в края на периода зануляват изработените в повече или в по-малко часове, като до преди няколко месеца не заплащаха изработените в повече часове, започнаха да ги плащат след като им изпратих снимката в атача. Става дума за Лидл.
 Приятелката ми работи на сумирано работно време на половин работен ден (4 часа) в една голяма търговска верига. Нарушение ли е да я планират да работи понякога по 27,5 часа за календарна седмица, както и да кара 6-часови смени два поредни дни?
Съгласно чл. 146:
Продължителността на извънредния труд не може да надвишава:
30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;
6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица;
3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.

чл. 142, ал. 4: максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време.
 Очаквам компетентния Ви отговор, за който предварително благодаря!